Служения на жени

Да си жена! 

Да приласкаеш и със любов да съградиш. 
Да даваш топлина и грижа. 
Да създадеш уют за другите, а после тайно да ридаеш. 
Утеха вечна Бог приготвил е за теб, дете. 

автор Лилия Стефанова


Жените в Първа баптистка църква (София) активно участват в цялостното изграждане на Църквата като тяло Христово.

„Няма вече юдеин, нито грък,
няма роб, нито свободен,
няма мъжки пол, нито женски.
Вие всички сте едно в Христос Исус.” 
Галатяни 3:28


Наред с общото служение следобедите на последната неделя от всеки месец в Първа баптистка църква (София) на ул. Осогово 63 са само за жени! Благословено време, в което сред непринудена приятелска обстановка жените обсъждат вълнуващите ги теми. Време, в което ако поискаш, можеш да споделиш скърби и радости, да получиш съвет, да разискваш текстове от Библията и да намериш истинска съпричастност. 

Обединени от вярата, в тези часове жените имат възможност да се опознаят, да се откъснат за няколко часа, да оставят многото си роли в ежедневието – на майка, съпруга, домакиня, шофьор, професионалист, снаха, свекърва. Да бъдат само и единствено сестри, благословени дъщери на Бога.
 
Тук могат да се научат изумителни истории за това как Бог  е подействал в живота им. Как е изцерил, променил, помогнал в неразрешими според човешките виждания ситуации. Време за споделяне на специфични нужди и проблеми на сестрите. Време на насърчение, на сближаване, на упование.    
 
„Нека се грижим един за друг, така че да се поощряваме към любов и добри дела, като не преставаме да се събираме заедно.” 
Евреи 10:24-25

 
Ежемесечните женски конференции започват в неделя след сутрешните богослужения  с общ обяд. Провеждат се всеки месец от годината, с изключение на юли и август.
 
Освен хвалението и основните духовни теми, винаги присъства време за малки дискусионни групи. Това е възможно поради участието и сериозната подготовка на жените, които водят и които участват в дискусиите.
 
През годината се организират и допълнителни тематични весели събирания, като плодова и тиквена вечер, българска вечер, историческа разходка из София за деца, молитвена разходка. Целта е да бъде насърчено общуването между хората в една голяма градска църква, каквато е нашата. Провеждат се и семинари извън София. 
 

Разглеждани теми

Позитивно родителство! Как да използвам силните си страни?”
Сезоните в живота на жената” – Гергина Кирякова
Хваление в страданието” – Диди Опренова
Сара – нежното лице на вярата” – Катя Райчинова
Молитвените перли” – Елизабет Равелойана, Швеция
Първият адвент на очакването” – Луне Мюлър-Хансен, Дания
„Моят Бог - Кой е познал ума на Бога? Какво е Той за теб? Какво място има в твоя живот?” – Диди Опренова
„Повече за мълчанието” – Диди Опренова
Перлата на моето отражение: Коя съм аз?” – Диди Опренова
Перлата на кръщението: Мъдростта в познаването на Бога: „Бог дава на угодния Му човек мъдрост, знание и радост” (Еклесиаст 2:26) – Диди Опренова
„Успех или провал?!” – Ваня Янакиева
„Мъдрост в пустинята” – Диди Опренова
Перлата на спокойствието  – Диди Опренова

 
Бюлетин

Женският бюлетин се издава всеки месец и съдържа молитвени нужди, песни, които не можете да намерите в песнарките, насърчителен библейски стих, а от скоро и рубрика наречена Клуб „Кулинарни предизвикателства”.
 
 

Какво мислят жените 
 
Най-ценното за мен на женските конференции е топлата атмосфера, която се създава, особено по време на неформалните дискусии в малки групи. Това ми даде възможност да се запозная по-отблизо със сестрите, които редовно идват.

Минка Мицова


Женските конференции за мен са място за размисъл и израстване. Църквата е наш дом, където Господ присъства и осиява с лицето си нашето събрание, като докосва всяко едно сърце и сее благодат.
Щастлива съм, че намерих този дом на спокойствие, мир и радост. Но още по-щастлива съм, че имам възможност да участвам в ежемесечните женски конференции, защото това е мястото и времето прекарано с моите сестри в едно лично откровено общуване, което не бих заменила с нищо. 
Защо ги харесвам и защо ги чакам с нетърпение? Отговорът е прост и ясен – защото са интересно организирани. Темите са подбрани изключително актуално, вълнуващи, необходими за нашето духовно израстване. Те повдигат моя дух на самооценка, стремеж на опознаване помежду ни, време за откровение и безкрайна радост от това, че сме сестри в Бога и Негови деца. 
Благодаря на Бог, на църквата и на организаторите, че ни предоставят тази възможност да се чувстваме значими и щастливи жени, благословени от Бога. 

Теменужка Манева


Жената има своето важно, изграждащо значение в семейството и в църквата. Тя е като благоухание, чийто аромат освежава всеки дом. 
Така и общението между жените в Първа евангелска баптистка църква е изграждащо, необходимо и освежаващо. Всяка една сестра, участваща в това служение, носи благословението от него в дома си, на работното си място или просто където е поставена от Бога.
Първото ми посещение на женската конференция в тази църква определено се отрази на поведението ми вкъщи много положително. Съпругът ми след няколко дни ме попита: Кога ще бъде следващото ви подобно събрание?" Мисля, че женските ни събрания са едно благословение за духовния ни растеж, за израстване и изграждане в Христос. Те ни правят и грижовни съпруги, които съграждат с мъдрост домът си.

Анна Атанасова

 


Галерия
Служения
Ресурси
Онлайн
© copyright 2019, Първа баптистка църква София